În intervalul 31 octombrie – 6 noiembrie, lotul naţional al României alcătuit din 46 de sportivi a participat la Campionatele Mondiale de Culturism şi Fitness organizate în Spania, la Santa Susanna.
Potrivit datelor furnizate de Federaţia Internaţională de Culturism şi Fitness (IFBB), 57 de sportivi români s-au calificat în finale, aducând acasă un număr de 32 de medalii: 14 de aur, 7 de argint şi 11 de bronz.
Echipa României a excelat la toate categoriile competiţionale, obţinând locul 1 la Juniori din 24 de ţări participante şi, totodată, locul 1 la Masters dintr-un total de 50 de ţări. În clasamentul general pe naţiuni, România s-a poziţionat pe locul 3 din 67 de ţări participante.
În prima zi a competiţiei România s-a calificat în finală cu 14 sportivi, obţinând 8 medalii: 4 de aur, 2 de argint şi 2 de bronz, 3 locuri IV, 2 locuri V şi 1 loc VI.
Medalii de aur au obţinut Vlăduţ Corciu (Junior Men’s Games Classic Bodybuilding 16-20 Years, Open), Dragoş Enuţă (Master Men’s Games Classic Bodybuilding 40-44 Years, Open), Marian Cătălin Ioniţă la Junior Men’s Games Classic Bodybuilding 21-23 Years, Open şi la Junior Men’s Games Classic Bodybuilding Overall.
La întrecerea mondială au fost prezenți peste 2400 de sportivi din toate colțurile lumii.
Dincolo de medalii și premii am avut parte și de o premieră: Safier Koorndijk-Iancu, născut în Surinam, este primul sportiv naturalizat din istoria Federației Române de Culturism și Fitness.
Vicepreşedintele ANS, Gabriel Toncean, a însoţit locul României în Spania la Campionatele Mondiale, alături de actualul preşedinte al Federaţiei Române de Culturism şi Fitness, Monica Mureşan.
„Mulţumesc tuturor pentru implicare şi pentru încrederea acordată, cluburilor de culturism şi fitness din România pentru modul profesionist în care şi-au pregătit sportivii, şi, nu în ultimul rând, sportivilor pentru rezultatele de excepţie obţinute. Performanţa istorică obţinută la Campionatul Mondial de la Santa Susanna, Spania, vine în contextul unei creşteri a preocupărilor autorităţilor româneşti pentru sănătate şi fitness. În acest sens, pot să menţionez că sunt autorul unei iniţiative cu caracter legislativ privind introducerea, pentru prima oară în şcoli, a orelor sau modulelor de educaţie nutriţională, menită să combată obezitatea infantilă existentă în rândul tinerilor din România”, a mai spus Gabriel Toncean.
Toncean a subliniat că pregătirile pentru Campionatul European din luna mai 2024 au început deja şi că anticipează o continuare a succesului de la Campionatul Mondial şi în competiţiile viitoare.
„Lotul nostru naţional de culturism şi fitness se pregăteşte de pe acum pentru noi provocări, cu ochii îndreptaţi către Campionatul European din 2024 şi sunt convins că el va reprezenta o sursă de inspiraţie pentru viitoarele generaţii de sportivi”, a subliniat acesta.